Blog

Back-up ontbreekt vaak bij Microsoft 365. Hoor jij daarbij?

Jort Steinebach
Marketing

Gepubliceerd op: Mar 29, 2024

VEEAM heeft met back-up voor Windows 365 al jaren een winstmaker in huis. Maar voor een zo'n essentieel product heeft het eigenlijk verbazend weinig gebruikers. Sinds de eerste back-up voor Windows 365 het levenslicht zag in 2016, is het product 210.000 keer gedownload. Maar Microsoft 365 had in 2021 ruim 300 miljoen gebruikers.

Conclusie: back-up ontbreekt bij het overgrote deel van de 365-gebruikers. En dat is eigenlijk gek, want het is service en een kleine moeite om kennisverlies te voorkomen.

Je kunt onbedoeld gegevens verliezen. En we gaan er van uit dat dat gebeurt zonder kwade bedoelingen. Maar de schade is er niet minder om. Het wordt een ander verhaal als dat van buitenaf gebeurt.

3 weken dicht zonder back-up?

Er zijn voorbeelden van organisaties die vanwege ernstig gegevensverlies 3 weken de poort dicht konden houden. Dat spookbeeld moet toch iedereen wakker houden, zou je zeggen.

Hoe kan zoiets gebeuren? VEEAM heeft als back-up specialist de belangrijkste oorzaken op een rijtje gezet. We nemen ze hieronder door.

Ransomware

Niet voor niets op nummer 1. Want er kan niet genoeg aandacht voor zijn. Ransomware kan namelijk iedereen gebeuren, maar de focus van dieven ligt steeds meer op minder grote bedrijven. De grote enterprises hebben steeds vaker hun zaakjes wel op orde en hebben back-up. Grotere bedrijven in het mkb vaak nog niet.

Geeft een veiliger gevoel dan wachten op gegevensverlies.

Phishing: snij ze de pas af

Je loopt dan 2 hele vervelende risico’s. Dat buitgemaakte gegevens worden verhandeld op het dark web. En dat je de gegevens nooit meer kunt gebruiken. Het eerste kun je niet voorkomen bij indringing. Je kunt met back-up wel voorkomen dat de zaak platligt. Door alle gegevens weer terug te halen met een back-up. Je snijdt ze hiermee de pas af en bent zo niet meer gedwongen om in te gaan op de chantage, omdat je zo alle gestolen gegevens weer terug hebt.

Bescherming tegen menselijke fouten. Met stip op 2. Je denkt bij disaster recovery waarschijnlijk aan boze opzet, maar jij en je collega’s kunnen er ook wat van. Bijvoorbeeld bij het opschonen van mappen van collega’s die weggaan. Je hebt daar intern misschien protocollen voor. Maar die houden er geen rekening mee dat je collega’s niet alleen kopieën heeft van bestanden, maar sommige bestanden alleen heeft versleept.

The cloud: waar staan je gegevens eigenlijk?

Al je bedrijfsgegevens een keer in the cloud zetten is niet slim. Want waar staan ze eigenlijk? De backend van Teams bijvoorbeeld is een stuk complexer dan je denkt. Teams wordt gepresenteerd aan je als afzonderlijke app. Maar de data is verspreid over SharePoint, OneDrive, Exchange Online en ga maar door. Terughalen is dus geen optie als het mis gaat. Back-up voorkomt dat.

Conformiteit

Misschien moet je periodiek bestanden verwijderen. Bijvoorbeeld omdat de voorschriften of privacywetgeving dat vraagt van je. Met back-up van VEEAM voor Microsoft 365 kun je dit soort taken inplannen. Zo hou je je altijd aan de regels als organisatie en voorkom je boetes. Daarnaast kan het gebeuren dat je voor een audit een waarheidsgetrouwe back-up moet tonen. Bijvoorbeeld voor certificering voor de omgang met data. Wij kunnen daar over meepraten, als eigenaar van een ISO27001-certificaat.

Hardwarestoringen

Dit voorjaar nog was Microsoft 365 tijdelijk niet vooruit te branden. Oorzaak was stormschade. Een omgevallen boom had naast het Microsoft-datacentrum in Noord-Holland een kabel meegenomen. Er gingen geen gegevens verloren. Maar als de verbinding met een cloudservice wegvalt, weet je ook niet óf en wát er weg is. Wil je je dat afvragen of zorg je voor back-up?

Data op twee plekken

De laatste: door een back-up staan je gegevens niet alleen dubbel, maar ook elders. Als het echt mis gaat – denk aan brand of overstroming – staan de gegevens ook nog op een plek waar het nog wel pluis is. Denkbeeldig scenario? In Valkenburg werden tijdens de overstromingen in 2021 meer dan 300 bedrijven getroffen.

Tot slot de risico-analyse: zie het als een optelsom

Stel je bent er nog uit of back-up ook voor jouw situatie waardevol is. Neem alle genoemde argumenten en schat de kans in dat het ook daadwerkelijk gebeurt.

Of draai het om: gaan de genoemde gebeurtenissen gegarandeerd nooit voorkomen bij je? Is het antwoord nee, dan laten we je graag 30 dagen kennismaken met complete back-up.

Hoe groot is de kans dat er nooit iets gebeurt met jouw bedrijfsgegevens? Wacht het niet af, bespreek de mogelijkheden met een Aumatics IT Engineer voor back-up van VEEAM.

Wij laten je kennis maken het het product. Dat is alles, want de periodieke back-up doen we naar wens ook voor je.

Managed Security Parter

Begin vandaag aan
een veilig morgen.

Omdat gister al te laat had kunnen zijn.

Onze IT experts staan voor je klaar!