Blog

Je privéwachtwoord als zakelijke bedreiging? Niet met een wachtwoordmanager.

Jort Steinebach
Marketing

Gepubliceerd op: Dec 06, 2024

Privé wachtwoorden slingeren iets te vaak rond en vormen daarmee ook zakelijk een risico. Een wachtwoordmanager biedt gemak, thuis en op het werk. Maar vooral: het voorkomt bedreigingen, doordat ook privé wachtwoorden voldoen aan zakelijke maatstaven voor IT Security.

Normaal gesproken adviseren wij om zakelijke en privé zoveel mogelijk gescheiden te houden. Leen de laptop voor werk liever niet uit aan je kinderen. Gebruik zakelijke software niet privé en andersom, en sla wachtwoorden niet op in je browser. En ga zo maar door.

Voor een wachtwoordmanager ligt dat anders. Sterker nog, een wachtwoordmanager zou je juist zakelijk en privé moeten gebruiken. Wil je als werkgever je collega’s een dienst bewijzen? Wil je als werknemer af van de chaos in het beheer van wachtwoorden? Keeper wachtwoordmanager biedt voor werkgevers en werknemers het gemak en de IT Security waar deze tijd om vraagt.

Voorkom zwakke schakels in je IT security met een wachtwoordmanager

De noodzaak om een oplossing te vinden voor deze ongemakken, neemt alleen maar toe. Werkgevers en werknemers realiseren zich dat ook. Het Ponemon Institute onderzoekt wereldwijd het zorgvuldig gebruik van data. Uit een survey onder 2215 werknemers blijkt dat IT Security heeft geleden onder de trend van thuiswerken in coronatijd. Bijna de helft van de werknemers maakt zich meer zorgen over IT Security.

Die zorg is terecht. Meer dan 60% zegt dat in coronatijd minstens één aanval heeft plaatsgevonden. Gedupeerden geven aan dat vooral klantgegevens en financiële informatie op straat is komen te liggen. Die organisaties hebben geen waarschuwing meer nodig en zorgen dat de IT Security op niveau komt. Maar dat is wel te laat.

Bij bedrijven die (nog) niet zijn getroffen, is er nog een wereld te winnen. Bijna een derde geeft aan dat er bij thuiswerken geen identiteitscontrole plaatsvindt. Bijvoorbeeld met een wachtwoordmanager. En de gemiddelde werknemer heeft toegang tot meer dan 50 toepassingen.

Gebruik Keeper wachtwoordmanager zakelijk én privé: 1 jaar + 3 maanden gratis!

Een rijtje confronterende vragen

Wat zijn de essentiële toepassingen bij jou op werk? Hoe is toegang geregeld? En hoe gemakkelijk is het om er toegang toe te krijgen? Wie hebben er toegang? En hoe gaan zij om met de beveiliging?

Misschien moet je toegeven dat het antwoord ongemakkelijk is. Is er controle op toegang tot deze systemen? Weet je eigenlijk niet wie er wel en niet toegang heeft?

Zoals hierboven gesteld: als je er als werkgever geen doordacht beleid op loslaat, weten wij het antwoord al. Dan is er ergens in jouw organisatie een zwakke schakel op het gebied van IT Security. En aanvallers zijn 24/7 bezig met het zoeken naar die zwakke schakel.

Een eerste grote stap is te zetten met een wachtwoordmanager. Deze tool reguleert het gebruik van wachtwoorden, het opslaan ervan en het genereert veilige wachtwoorden. Wachtwoorden die voldoen aan alle maatstaven.  

Het resultaat is een simpel overzicht met accounts, inlognamen en wachtwoorden. Als je wil, gemakkelijk te bereiken via de kluis (de ‘vault’). En daarbovenop als handige plugin in de browser.

Wil je inloggen, dan herkent Keeper de locatie en biedt het de juiste gegevens aan, die naar wens direct ingevoerd kunnen worden. Er hoeft niets meer geknipt en geplakt te worden.

Een wachtwoordmanager tegen phising

Deze methode heeft nog een voordeel: wordt de site niet herkend? Dan moeten alle alarmbellen afgaan. De kans is dan namelijk groot dat kwaadwillenden met een nepsite of omleiding aan je gegevens willen komen. Keeper zal het wachtwoord niet invullen als de url niet overeenkomt met jouw gegevens. En daarmee is de wachtwoordmanager een wapen in de strijd tegen phishing.

Als werkgever doe je er dus goed aan om Keeper in huis te halen. Voor op de werkvloer, maar ook voor alle thuiswerkers. Dat zijn collega’s die op het gebied van IT Security snel buiten de radar afvallen. En dus het snelst doelwit worden.

Keeper heeft daar geen last van. Toegang wordt verkregen door één hoofdwachtwoord. Een wachtwoord dat is verzonnen door een werknemer. Of een wachtwoord dat wordt geleverd door de organisatie, bijvoorbeeld met single sign-on. Op de zaak werkt dat zo, en thuis ook.

Maak het ook thuis gemakkelijker

Eigenlijk mag Keeper wat ons betreft ook in het kerstpakket. Of je nu werkgever of werknemer bent; we krijgen allemaal een punthoofd van de chaos met wachtwoorden thuis. De energieleverancier vraagt om het vernieuwen van het wachtwoord, terwijl je het wachtwoord van je zorgverzekeraar inmiddels al bent vergeten. Dat waren namelijk dezelfde wachtwoorden. Totdat je online een APK wilde aanvragen en bleek dat er niet alleen een cijfers, maar ook een hoofdletter én een leesteken in het nieuwe wachtwoord moest zitten.

Komt herkenbaar voor, toch? Reken er mee af. Een wachtwoordmanager werkt ook voor alle privé wachtwoorden. Sterker nog: op die manier beveilig je privé en zakelijke wachtwoorden op hetzelfde hoge niveau.

Meer over Keeper wachtwoordmanager:

Keeper wachtwoordmanager
Managed Security Partner

Get started today
for a safe tomorrow.

Because yesterday could have been too late.

Onze IT experts staan voor je klaar!