Op 13 december is Microsoft gestopt met de ondersteuning van Windows 10, versie 21H1. Dit was de laatste update voor Windows 10. Als het aan Microsoft ligt wordt de update gevolgd door een overstap naar Windows 11. Klinkt dat als veel meer dan een update? Dat is het ook. 5 vragen en antwoorden hierover.
- Overstappen? Waarom niet updaten?
Een beetje cynisch kun je stellen: een dag Windows 10 niet geüpdatet is een dag niet geleefd. De gemiddelde professional heeft het nogal druk met updaten en updates worden altijd aangeboden als het niet uitkomt. Maar het is wel nodig, want het is onderdeel van verstandig Cyber Security-beleid.Om de 39 seconden wordt er ergens een cyberaanval uitgevoerd. Bij ransomware is dat zelfs om de 14 seconden. Een kat-en-muis spel waarbij een bedreiging die is opgemerkt zo snel mogelijk onschadelijk moet worden gemaakt. Bijvoorbeeld met een Security patch. Ziehier de noodzaak, vandaar ook de hoge frequentie.
- Waarom voldoet Windows 10 niet meer?
Je zou kunnen zeggen: 'kom maar door met die updates. Ik blijf Windows 10 updaten zo lang als het kan.' Maar dat werkt na een tijdje niet meer. Als de broncode van een besturingssysteem niet meer voldoet wegens verouderde code, wordt het alsnog een gewild doelwit voor aanvallen.Iedere keer een stoplap daarbovenop plakken, werkt dan gewoon niet meer. Bedenk dat Windows 10 in 2015 is uitgegeven. Het was toen een stuk gemakkelijker om je te wapenen tegen online ellende.
Permanente bedreigingen vragen om duurzame Cyber Security. Aumatics geeft het totaaloverzicht en brengt het bedrijfsnetwerk op niveau. Ontdek onze aanpak >>>
- Windows 11 is voor het werken van nu
Vergeleken met Windows 10 is Windows 11 een vooruitgang als het gaat om vormgeving. Anno 2022 is thuiswerken heel normaal en dat betekent vaak wisselen van werkplek, beeldscherm en opstelling. Dezelfde laptop wissel je met Windows 10 minder snel als bij Windows 11. Het hakkelt en duurt langer voordat alle instellingen goed staan.En dan mis je nog de add-ons die standaard in Windows 11 zitten. Bijvoorbeeld een best handige video-editor, gemakkelijkere indeling van schermen en handige apps voor nieuwtjes, weer en waarschuwingen. Dat heb je een stuk sneller ingericht met Windows 11. En dat ongeacht of je thuis of op werk inplugt.
- It’s all about Cyber Security
Bij 3 las je over gemakkelijker werken en het verbeterde overzicht. Maar dat is toch vooral ‘window dressing.’ Het grootste pluspunt is de sterk verbeterde Cyber Security. Hard nodig en het moet gezegd; Microsoft heeft zijn best gedaan.Belangrijkste wapenfeit hierin is de TPM, waarover we al eerder schreven. Deze Trusted Platform Module is in feite een chip waarin bewerkingen versleuteld worden uitgevoerd, gegevens voor cyber security opgeslagen kunnen worden en processen kunnen worden uitgevoerd in een afgeschermde omgeving. Op die manier maak je met hardware software veiliger.
- Je kan altijd terug
Misschien niet de sterkste reden, maar eerlijk is eerlijk. Wil je terug, dan biedt Windows je alle gelegenheid om terug te gaan naar ‘good old’ Windows 10. Als het goed is, gebeurt dat niet. Windows checkt jouw systeem eerst, voordat het Windows 11 installeert.Zijn de systeemeisen in orde, dan pas begint de overstap. Hou je dus niet in, om die reden. Maar toch kijken we liever naar de winst die je boekt met een overstap naar Windows. Rond 13 december heb je de laatste update voor Windows 10. Vanaf dat moment veroudert het besturingssysteem en stagneert de Cyber security. Als het gaat om de beveiliging van je werkplek is stilstand achteruitgang.
Ons advies is om het niet af te wachten wat dat betekent in de praktijk. Als je eenmaal gewend bent aan Windows 11, wil je niet meer terug. Jouw systeembeheerder en Cyber Security-expert al helemaal niet, denken we.