Blog

Neem IT Security serieus met Vulnerability Management

Jort Steinebach
Marketing

Gepubliceerd op: Dec 06, 2024

De voordelen die IT biedt, kunnen meer dan ooit tegen je worden gebruikt door bijvoorbeeld hackers. Hou je het bij een eenmalige scan? Of moet jouw organisatie op ieder moment beveiligd zijn? Maak er beleid van met Vulnerability Mangement.

Waarom is Vulnerability Management belangrijk?

Vulnerability Management is het continuproces van identificeren, beoordelen, behandelen en rapporteren van kwetsbaarheden in systemen en software. Nu cyberdreigingen steeds geavanceerder worden, kun je zwakke punten niet meer negeren. Aanvallers zoeken er 24 uur per dag naar. Dus doet moet jij ook. Voordat zij het doen.

We hebben de ervaring dat steeds meer bedrijven hiervan op de hoogte zijn. Wat nog ontbreekt: consistentie. Vulnerability Management is hiervoor de oplossing.

Scannen en klaar: werkt niet meer.

Je kunt een eenmalige scan uitvoeren. Als gevolg daarvan kun je acteren. Helemaal prima. Maar morgen is er weer een andere methode verzonnen om jouw netwerk te infiltreren. En daarnaast groeit jouw netwerk misschien, maar groeit jouw IT Security niet mee.

Met andere woorden: een eenmalige momentopname helpt je alleen op het moment zelf. En al heel snel erna niet. Vulnerability Management houdt de aandacht erbij voor de lange termijn. Met name voor:

  • Het voorkomen van datalekken: Niet bijgewerkte software of verkeerd geconfigureerde systemen kunnen gemakkelijk doelwit worden voor cybercriminelen.
  • Het behoud van je reputatie: Gezien cyberaanvallen regelmatig het nieuws halen, kan een inbreuk de reputatie van een organisatie aanzienlijk schaden.
  • Waarborgen van complience: Veel sectoren zijn gebonden aan regelgeving die specifieke beveiligingsnormen voorschrijft. Helemaal nu de NIS2-richtlijn eraan komt. Kwetsbaarheidsbeheer helpt organisaties aan deze normen te voldoen.

First things first:

Het belang van een Vulnerability Scan voor bedrijven

Een Vulnerability Scan is een van de kerncomponenten van kwetsbaarheidsbeheer. Door systemen en software regelmatig te scannen, kunnen organisaties bekende kwetsbaarheden identificeren voordat cybercriminelen ze kunnen misbruiken. Dit is waarom een periodieke aanpak cruciaal is:

  • Continu bescherming: Het dreigingslandschap verandert dagelijks. Regelmatige scans zorgen ervoor dat bedrijven gelijke tred houden met aanvallers.
  • Efficiënte toewijzing van middelen: Door kwetsbaarheden te identificeren, kunnen IT-teams de meest kritieke bedreigingen eerst aanpakken.

Voor een kwetsbaarheidsscanning zetten wij tools in van bijvoorbeeld Pentera of Tenable. Deze partners hebben een van de hplatforms bieden uitgebreide scans die bedrijven helpen potentiële risico's te identificeren en te beheren.

Vulnerability Management in de praktijk

Kwetsbaarheidsbeheer gaat niet alleen over het identificeren van kwetsbaarheden. Het gebruik ervan beslaat een veelvoud van bedrijfskritische operaties. Aumatics gaat in overleg met jou van start met een initiële scan voor Vulnerability Management. Dit korte onderzoek beslaat in ieder geval:

  • Risicobeoordeling: Door kwetsbaarheden te begrijpen, kunnen bedrijven hun algehele risicoprofiel beter beoordelen.
  • Verbetering van de beveiligingshouding: Continu kwetsbaarheidsbeheer verfijnt en verbetert de algehele beveiligingshouding van een organisatie.
  • Voorbereiding op incidentrespons: Door potentiële kwetsbaarheden te kennen, kunnen organisaties beter plannen voor incidentrespons. Als er toch een inbreuk plaatsvindt, kunnen organisaties die met deze kennis zijn uitgerust, efficiënter reageren.

Hoewel dit ook incidenteel van aard is, laat de scan zien waar de aandacht moet liggen bij het oplossen van de grootste knelpunten. Vervolgens zet Aumatics de prioriteiten weg in een plan van aanpak voor lange termijn.

Waar hebben we het dan over? Denk in ieder geval aan:

  • Systematisch updaten, patchen en bijwerken van virusdefinities
  • Monitoren van bedreigingen
  • Inrichten van dashboards
  • Ingrijpen en assisteren bij incidenten
  • Toepassen van resilience maatregelen

Een keer doen is al mooi. Maar dit gestructureerd inplannen en toepassen geeft je een groeimodel voor IT Security. Dat heeft verreweg onze voorkeur, want het maakt de kans op een geslaagde aanval op jouw bedrijfsnetwerk minimaal.

Ben je hiermee onkwetsbaar? Dat niet. Misschien wordt er morgen een lek ontdekt, (hallo, Log4j) waardoor we direct in actie moeten komen. Misschien is er type aanval dat zeer recent is losgelaten en waarvoor een hele korte tijd nog geen remedie voor is (zero day attack).

Voldoe aan de eisen

Door onze aanpak heb je de zaken wel dusdanig geregeld dat er alleen sprake is van een aanval door pure overmacht. En niet door een verwijtbare oorzaak.

Ben je kwetsbaar? Dan heb je door Vulnerability Management over een tijdspanne van minuten, voordat dit ontdekt en opgelost wordt. In plaats van uren of dagen. Dit helpt je ook te voldoen aan de nieuwe NIS2-richtlijn. De deadline om te voldoen is oktober 2024, dus het is tijd voor actie.

Kortom, waar je ook staat als organisatie: Vulnerability Management is geen extraatje, maar noodzaak. In een wereld waar cyberdreigingen alomtegenwoordig zijn, is het de juiste bescherming om continuïteit, reputatie en toekomst te beschermen.

De eerstvolgende aanval op jouw netwerk bepaalt het.

Get started today
for a safe tomorrow.

Because yesterday could have been too late.

Microsoft Gold Partner
Breed partnernetwerk
24/7 beveiliging

Boek vandaag nog een gratis consult!

Benieuwd hoe we jou kunnen helpen?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.